Solderen

Solderen

Solderen

Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden door middel van een materiaal, meestal een metaallegering (het soldeer), met een lager smeltpunt dan de te verbinden delen.

  • bron wikipedia

Leerdoelen

Na deze oefeningen kan je je bedrading veilig vastsolderen volgens voorschriften,

Je weet wat een stroomkringschema is

je kan het gereedschap een derde handje gebruiken

Veiligheid

Om uiteindelijk ook het soldeerwerk aan de robot goed te kunnen uitvoeren krijg je hier eerst uitleg en opdrachtjes. Pas als deze goed zijn begrepen en uitgevoerd ga je weer verder met je robotica-opdracht.

We beperken ons bij de soldeeropdrachten van kleinere werkstukjes.

Bij de soldeertafel hang een instructiekaart… lees deze ook altijd door!

Wij gaan solderen met een soldeertin in de verhouding 60/40. Dit bevat 60% zink en 40% lood. Lood is in principe een giftige stof dus was na het solderen ALTIJD je handen even. Maak je geen zorgen we solderen hier erg weinig dus erg ziek zal je echt niet worden. Bij het solderen zorg je altijd voor een goede afzuiging. Gebruik je een puntafzuiging, zorg dan dat het afzuigpunt goed boven je werkstuk hangt.

Om te voorkomen dat je soldeerstation wegsmelt leg je je vochtige sponsje iets over het randje (zie foto)

afzuiging
sponsgoed
sponsfout

Vertinnen van je onderdelen.

Een video zegt meer als 100 woorden … kijk goed naar onderstaande video over solderen.

Belangrijk !
– Soldeerbout instellen op 280 graden.
– Strippen … raak de te solderen onderdelen zo weinig mogelijk aan met je vinger, deze zijn vetter als je denkt. Mocht je dit nu wel doen is er altijd nog soldeerpasta om je werkstuk mee te ontvetten

Opdracht 1 De pyramide

Nodig
– 1,6 mm lasdraad
– soldeerstation
– soldeertin 60/40 met harskern
– schilderstape
– soldeerplankje
– afzuiging
– een ‘derde handje’

Je maakt van drie precies even lange stukjes lasdraad een driehoek, plak deze vast met crêpetape op je plankje. Maak nu de pyramide af met drie nog eens even lange stukken lasdraad hier heb je het derde handje voor nodig. Soldeer alle 4 de hoeken het liefst in 1 keer vast…. Lukt het niet kan je het zo nog eens proberen maar nu vertin je ze eerst. (zie de volgende opdracht)

Opdracht 2
strippen en vertinnen

De draad strippen. Gebruik een striptang. Daarna draai je het gestripte stukje in elkaar. En hier ga je vertinnen. Maak de draad niet te warm, dan smelt de isolatie. De beste temperatuur hiervoor is 280 graden, is dat niet genoeg draai dan de temperatuur steeds een klein beetje op.

Stoomkring

Stroomkring

Kijk eerst hier op schooltv of/en deze … welke vind jij het leukst?

Voordat je zelf een stroomkring gaat maken laat ik je eerst de symbolen zien. Met deze onderdelen kan je een eigen stroomkring maken.

Je maakt van drie precies even lange stukjes lasdraad een driehoek, plak deze vast met crêpetape op je plankje. Maak nu de pyramide af met drie nog eens even lange stukken lasdraad hier heb je het derde handje voor nodig. Soldeer alle 4 de hoeken het liefst in 1 keer vast…. Lukt het niet kan je het zo nog eens proberen maar nu vertin je ze eerst. (zie de volgende opdracht)

schakelaar
moter
leiding
lamp
voeding

Hier zie je een voorbeeld… als de schakelaar dicht is brand het lampje.

Opdracht 3

Van je docent krijg je een (zacht) plankje, een paar punaises, een stukje draad een lampje in een fitting een paar paperclips en een platte 4,5 volt batterij.

Probeer met deze onderdelen een stroomkring te maken. Je kan de punaises gebruiken als soldeerpunten, de paperclips kan je aan een draad vastsolderen en dan op de batterij zetten. Ook kan je van een paperclip en een punaise samen een schakelaar maken. 


uitdaging… kan jij ook een schakelaar maken met hulp van een wasknijper en de andere onderdelen?

Je kan eerst je stroomkring tekenen op het plankje. 

Daarna kan je solderen !

Lever je werkstukje in bij je docent voordat je verder gaat en vraag om goedkeuring

Je robot …..

Ook hierin zitten soldeer’stukjes’, de stroom moet verdeeld worden naar je Adruino en de brug. Ook moeten er elektra draadjes vast gesoldeerd worden aan je motortje

In deze opdracht laat je zien dat:
– je een schets kan maken van wat je gaat solderen
– je de onderdelen kan vertinnen
– je het derde handje kan gebruiken

Copyright 2019 –  Webdesign whattheconcept.  Educatie door:   Karin Mol, Brenda Keijzer, Bart de Jong, Mark Verstappen, Anton Ketellapper 

Terug naar boven