Hoe doe je dat?

Overal waar je om je heen kijkt zie je dat docenten zich voorbereiden op het online lesgeven. Maar hoe doe je dat nu precies? Ik heb deze vraag aan mijn leerlingen gesteld! ‘Stel de school gaat dicht, wat willen jullie van mij als docent dan krijgen zodat je thuis verder kan’. 

 Ik kreeg van de leerlingen onderstaande antwoorden: 

– Een planning met deadlines
– In de planning staat hoe we opdrachten moeten inleveren.
– Wat we moeten kennen en kunnen voor het examen / PTA 
– Oefentoetsen voor het examen / PTA 
– Waar we tutorials kunnen vinden over programma’s  

 Daar ben ik dan ook mee aan de slag gegaan. Maar al snel merk je dat je ook je lessen een tikkeltje moet aanpassen en dat alleen met zelfstandig leren je leerlingen als snel aan hun eigen lot overlaat. 

Daarom wil ik je hierbij ook wat tips geven om de leerlingen te monitoren tijdens het thuiswerken. 

Instructiekaarten maken

  • Leg je lesstof stap voor stap uit. Bijvoorbeeld een techniek of een nieuw programma. Deze instructiekaarten komen in de toekomst altijd nog van pas! 

PowerPoint met ingesproken tekst

Wanneer je al een PowerPoint had gemaakt kan je hier per dia een ingesproken tekst aan toevoegen. Zo krijgt de leerling toch alle informatie. Van een overvolle PowerPoint wordt niemand gelukkig.

Hoe doe je dat?

  1. Open je PowerPoint.
  2. Ga op de slide staan waar je wat over wil zeggen.
  3. Ga naar invoegen.
  4. Ga naar Audio > Klik op Audio opnemen.

Webinar in  Office365 Teams

Binnen onze organisatie werken we met Teams en wat blijkt, je kan daar een live webinar in organiseren! Leerlingen kunnen live vragen en antwoorden geven. Je kan een o.a presentaties laten zien en de webinar opnemen.  Lees hier hoe je een online les kan organiseren. 

Padlet
Op  padlet kan je een bord aanmaken waarbij je met je klas kan gaan samenwerken. De keuze is binnen Padlet ook nog groot. 

Hieronder vind je een padletbord dat ik heb ingericht. De opdracht is het maken van een website met het programma Mobirise. Er zijn meerdere documenten toegevoegd zoals de opdracht zelf maar ook een handleiding van Mobirise.  

Het samenwerken doen we door de vraag en antwoorden voor iedereen beschikbaar te maken. Zo kunnen leerlingen elkaar ook via Padlet helpen.  

Nadat leerlingen hun werk hebben ingeleverd kan je ook ervoor kiezen om elkaars werk na te kijken. Vul dan het Padletbord aan met een nakijkformulier. 

Contact moment inplannen

Met Teams kan je ook de leerlingen videobellen. Zo kan je een paar minuten gericht de leerling verder helpen met zijn/haar werk. Laat een leerling via deze weg zijn werk presenteren en stel gericht vragen. Plan een contactmoment in om ze verder te helpen. Ook als ze niks te bespreken hebben moet er een moment ingepland worden. Zo kan je de status van de opdracht vragen. Formatief toetsen of de leerling weet waar de lesstof staat en waar het over gaat. 

 

E-mail

Werk laten inleveren en vervolgens via de e-mail feedback geven is natuurlijk nogsteeds een mooie manier om met elkaar in contact te komen! Soms moet je het ook voor jezelf simpel houden. 

 

Back to Top